Wat is T.R.O.T.S. talentencentrum?

Nijverheidstraat 16 te Emmen

Talentencentrum

TROTS talentencentrum is een werkplek waar mensen talent kunnen ontdekken of laten groeien. Het is een werkervaringsproject voor burgers met een psychiatrische aandoening. Om hen te helpen bij het ontwikkelen van hun mogelijkheden en interesses gaan we op zoek naar passend werk. Door aanbod van activiteiten, opleiding en werkervaring is er ruimte om op eigen wijze en zonder druk door te groeien naar vrijwilligers- en/of regulier werk.

Hierbij valt te denken aan het maken van schilderijen, kunstwerken, memokalenders met stof of sleutelhangers.
Naast deze creatieve workshops is er ruimte om arbeidsmatig te werken. Hierbij valt te denken aan het maken van nestkasten en insectenhotels, maar ook samen met een meubelmaker een ontwerp te maken voor een tafel, kast en stoel en dit te maken.

Tevens zijn er diverse opdrachten vanuit de gemeente Emmen en diverse bedrijven die het arbeidsmatig werken gestalte geven.
Naast  het repareren van kantoormeubelen is het ook mogelijk om je te richten op het inrichten van kantoor- en sociaal bijeenkomsten- / vergaderruimte.  In samenwerking met diverse bedrijven zijn dit mogelijkheden om dit samen met cliënten uit te voeren.
De Groenvoorziening van TROTS talentencentrum onderhoudt al enige jaren de tuinen van diverse locaties.

Daar waar de participatieladder een belangrijk onderdeel is in deze zorgmaatschappij, geven we ondersteuning voor de cliënt om uit huis te gaan en samen of individueel activiteiten uit te voeren. Het groeien van persoonlijke ontwikkeling staat hierbij centraal. Hierbij brengen muziekgroepen binnen TROTS samenwerking en hernieuwde kennismaking onder bewoners en cliënten. Samenwerking en ontwikkeling gaan spelenderwijs een rol spelen.

Maar ook het werken naar een uitvoering, presentaties, maken en onderhouden van websites zijn onderdelen geworden van TROTS. Deze wensen zijn vanuit de cliënten ontstaan waardoor motivatie een belangrijke drijfveer is.

Donderdag is tot een gezonde leefstijl dag uitgeroepen. Op deze dag zijn de activiteiten in het kader van gezonde leefstijl ontwikkeld. Hierbij gaat het om wandel activiteiten, maar ook het omgaan met afval, gezonde voeding, hoe te ontspannen en lichaamshouding zijn activiteiten die we in het gehele jaar voorbij zien komen.

Tevens worden er cursussen voor cliënten als medewerkers gegeven. Hierbij valt te denken aan sociaal vaardigheidstrainingen, computercursus voor beginners, budgettering cursus etc.

Tevens is er ruimte voor ontspanning en gezelligheid. TROTS dient daarbij als een sociaal cultureel buurthuis voor de GGZ cliënten. Men kan films, voorstellingen en andere activiteiten bezoeken.
Dit geeft overigens weer ruimte  voor cliënten om te kunnen organiseren, posters maken, catering en schoonmaakwerkzaamheden, website onderhouden etc.  te ontwikkelen.

Kortom TROTS (Traject Rehabilitatie Opleiding Training en Scholing) talentencentrum geeft ruimte voor de cliënt om vanuit hun motivatie hun vaardigheden te ontwikkelen om uiteindelijk te kunnen doorstromen naar (betaald) werk.